Seçim Sonuçlarına İtiraz Süresi ve Süreci Nasıl İlerler?
Seçim sonuçlarına itiraz süresi,süreci, adımları, itiraz belgeleri ve sonuçlanma süreci
Seçim Sonuçlarına Kimler Nasıl İtiraz Edebilir ?
Her ne kadar seçim ve seçim sonrasında her parti veya oluşum seçimin güvenliği ve güvenilirliği için üstüne düşeni azami olarak yapmaya çalışsa da,seçim sonuçlarından memnun olmayan partiler bir şekilde sonuçlara itiraz yoluna gidiyorlar. Bu itirazlar genelde sandık kurullarının kararları, oyların sayım ve dökümü ile tutanakların düzenlenmesine ilişkin iş ve işlemleri aleyhine oluyor. Bu durumlarda, sandık sonuç tutanağının düzenlenip başkan ve üyeler tarafından imzalanmasına kadar itirazlar sandık kurulları vasıtasıyla ilçe seçim kuruluna sözle veya yazıyla yapılabilir. Ayrıca; oy verme gününden sonraki salı günü saat 15.00’e kadar doğrudan ilçe seçim kurullarına yazılı olarak da yapılabilir.
Buradan şunu anlayabiliriz; sandık başı iş ve işlemlerine karşı, ilçe seçim kuruluna itiraz edilebilmesi için, önce sandık kuruluna şikâyet veya itirazda bulunma şartı yoktur.
Peki ilçe seçim kurulları itirazları ne zaman karara bağlar ?
İlçe seçim kurulları itirazları, en geç itirazın yapıldığı tarihten sonraki ikinci gün saat 17.00’ye kadar. Eğer İtirazı yapan orada hazırsa, karar kendisine bildirilir; yoksa tebliğ edilir.