Sahte Sosyal Medya Hesabı Nereye Şikayet Edilir?
Adınıza sahte sosyal medya hesabı açılmış ise nereye şikayet edilir ve yapmanız gereken işlemler neler?
Öncelikle adınıza açılan fake sosyal medya hesabınızı hemen bildirmezseniz büyük problemler yaşayabileceğinizi unutmayın. Sosyal medya şirketlerinden örneğin instagramda adınıza fake hesap açıldı ve siz kapatmak için başvurdunuz ama kapatılmadı ise mutlaka hukuki işleme geçmelisiniz. Sahte sosyal medya hesaplarının kapatılması için Avukat Reşit Onuk’un önerdiği bu videomuzdaki yolları izleyin.
Sahte sosyal medya hesabı nereye şikayet edilir?
İnternetin hayatımıza girmesinden itibaren dünya bambaşka bir dönüşüm geçirmeye başladı ve bu durum son sürat devam ediyor. Bu süre zarfında özellikle mobil aplikasyonlar vasıtasıyla hayatımıza birbirinden farklı sosyal medya mecrası dahil oluyor. Facebook, twitter, instagram bu konuda ilk akla gelenler. Devlet başkanlarının bile sosyal medyayı aktif olarak kullandığı bir dünyada biz kendi halindeki insanların bu durumdan kaçması elbette olanaksız. Bunu gerçek amaçla kullanan insanların varlığı kadar kötü niyetle kullanmak isteyen insanların da olduğunu görüyoruz. Bunu da sahte yani fake hesaplarla yapıyorlar.
Sanırım ilk sormamız gereken soru şu; neden böyle birşeye ihtiyaç duyuluyor?
Fake sosyal medya hesabı açılmasının 6 sebebi
Bunun çeşitli sebepleri var tabiki.
- (Türk Ceza Kanunu 125. Madde- Hakaret Suçu) Mesela sevmediği bir kişi adına sahte hesap açıp hakaret suçu işlemek için olabilir.
- (Türk Ceza Kanunu 106. Madde-Tehdit Suçu) Ya da birini tehdit etmek için de fake hesap açılabilir. Bunların dışında; eline sevmediği veya zor duruma düşürmek istediği birisine ait özel bilgiler veya resimler-videolar geçmiş birisi bunları herkese ifşa etmek için de sahte hesap açabilir.
- (Türk Ceza Kanunu 134. Madde- Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu) Buna özel hayatın gizliliğini ihlal suçu denir.
- Bunların dışında; (Türk Ceza Kanunu 136. Madde-Verileri Hukuka Aykırı Olarak Ele Geçirme Suçu) Hesabınıza ait şifreyi kırarak özel mesajlaşmanızı kopyalayıp daha sonra açacağı sahte hesapta bunları sizi tanıyan herkesin görebilmesini sağlayacak şekilde ifşa etmek için de sahte hesap açılabilir. Bunu yapanlar sosyal medya hesabınızda gizli olan video ve fotoğraflarınızı kopyalayıp size para ödemeniz için şantajda da bulunabilirler.
- Mesela hepimizin bi şekilde karşılaştığı dolandırıcılık suçu için de sahte hesap açılabilir. (Türk Ceza Kanunu 158. Madde-Nitelikli Dolandırıcılık Suçu) Tanıdığınız birinin hesabı ele geçirilmiştir ve oradan sizden cüzi bi borç talep ediliyor olabilir ya da başka bi talepte bulunulabilir. Bunlara çok dikkat etmek gerekir.
- (Türk Ceza Kanunu 157. Madde- Dolandırıcılık Suçu) Sahte sosyal medya hesabı açıp kendisini oradan ürün satıyor gibi göstererek ürün bedelini alıp gönderim yapmayanları ve açtıkları sahte hesaplarla kendilerini olduklarından farklı gösteren kişileri henüz saymadım bile.
Gördüğünüz gibi; birşey ne kadar yaygınsa ona ilişkin suç skalası da o denli gelişmiş oluyor. Zira saydıklarımız dışında bambaşka konularda da sahte hesapların açılmış olması ve bu yolla çeşitli suçlar işlenmiş olması olası. Bu sebeple; sosyal medya kullanırken sanılandan çok daha fazla dikkat etmelisiniz. Çünkü “benim başıma gelmez” demek hataya açık olmanın ilk halidir.
Bir noktanın altını çizmekte fayda var: Bu durumlardan birisini yaşarsanız ve dava açmayı düşünürseniz; (Yapılacak ceza soruşturması sonucunda suçu işleyen tespit edilirse ayrıca bu kişiye karşı da, Türk Borçlar Kanunu’na göre; haksız fiilden dolayı gördüğünüz zararın giderilmesi için tazminat davası açabilirsiniz. Bu dava, zarar veren kişinin yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesinde açılabilir) fiili ve faili yani suçu ve yapanı öğrendiğiniz tarihten itibaren 2 yıl içerisinde, her halükarda ise olayın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde bunu yapmanız gerekir.