Polis Bilgisayarınıza veya Telefonunuza El Koyarsa Ne yapmalısınız I Herkese Hukuk
Suç şüphesi ile polis bilgisayarınıza veya telefonunuza el koyarsa ne olur? Savcılık telefon yada lapto’nuza el koyarsa ne yapmalısınız?
Suç Şüphesiyle Bilgisayarınıza el konulduğunda ne olur ?
Yazdığım kitabın önsözünde; ülkemizde *“kanunu bilmemek mazeret sayılmaz” gibi bi ilke olduğunu belirtmiştim. Sanki okula başladığımız andan gerçek hayatın içine atıldığımız ana kadarki eğitim ve öğretim sürecinde haklarımızın ne olduğu, onları savunmak için ne yapmamız gerektiği, uğradığımız bir haksızlık karşısında devlet tarafından haklarımızın nasıl korunacağı ya da zarar gelen haklarımızın nasıl düzeltileceği konularında bilgilendirilmişiz gibi; her şartta tüm kanunları bildiğimiz varsayılır. Oysa çoğumuz haklarımızın pek azını biliyor ve doğru savunabiliyoruz.
Hangi gerekçe ile polis tarafından laptop’unuza veya telefonunuza el koyulabilir?
Böyle bir ortamda birgün evinizde veya ofisinizdeyken ansızın polis baskınıyla bilgisayarınıza hatta telefonunuza el koyulabilir. Siz daha ne olduğunu anlamadan kibar bi şekilde neden cihazlarınıza hangi gerekçeyle el konduğu anlatılır.
Anlayacağınız; çok büyük ihtimalle bir suçun şüphelisi konumdasınız ve suçun/suçlunun ortaya çıkabilmesi için dijital delillerden de yararlanılması gerekecek. Çünkü bir soruşturma yapılıyorsa, eğer başka şekilde delil elde etme imkanı yoksa, Cumhuriyet savcısının talebiyle; hakim tarafından şüphelinin kullandığı bilgisayarında, bilgisayar programlarında, bilgisayar geçmişinde arama yapılmasına, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına, bu kayıtların çözülerek metin haline getirilmesine karar verilir.
Savcılık el koyduğu bilgisayar yada telefonu nasıl ve ne zaman iade eder?
Eğer şifreden dolayı sisteme girilemiyorsa ya da gizlenmiş bilgilere hızlıca erişilemiyorsa; gerekli kopyaların alınabilmesi için, tüm cihazlara el konulabilir. Şifre çözülüp gerekli kopyalar alınıp yedeklendiği anda, el konulan cihazlar hızlıca size iade edilir. **Bu yedeklerin bi kopyası imzalı tutanakla birlikte size de verilir.
Savcılık bilgisayara el koymadan yerinde işlem gerçekleştirebilir mi?
Unutmadan; bilgisayara veya bilgisayar kütüklerine el koymadan da, sistemdeki verilerin tamamının veya bir kısmının kopyası alınabilir. Eğer kopyası alınan veriler kâğıda yazdırılıp tutanağa kaydedilir ve sizler de imzalarsanız bilgisayarlarınız yerlerinden alınmaz, tüm işlemler ve yedeklemeler yerinde gerçekleştirilir.
*(Türk Ceza Kanunu 4. Maddesi – Ceza Kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz)
**(Ceza Muhakemesi Kanunu – 134. Madde – yedekten bir kopya çıkarılarak şüpheliye veya vekiline verilir ve bu husus tutanağa geçirilerek imza altına alınır.)