Kolluk Kuvvetleri Sandık Çevresinden Ayrılmıyorsa Ne Yapmalısınız?
Kolluk kuvvetleri seçimlerde bazen sandıkların başında beklerler. Peki ama neden, buna hakları var mı?
Şırnak’ın en ücra köyündeki seçim sandığı, Edirne’nin Lalapaşa ilçesindeki bir seçmeni ilgilendirir. Bu bir nevi kelebek etkisi gibidir. Çünkü seçilecek siyasi iradeler ülkenin ve çocuklarımızın geleceğini belirlemeye talip oluyorlar. Bu yüzden sandıklara sahip çıkmak hepimizin toplumsal görevi. Bildiğiniz gibi sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitlerle bina sorumluları ve çağrı veya ihbar üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamaz. Öyleki, siyasi partilerin seçim kurullarına bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilciler dahi, seçim kurullarınca önceden kendilerine verilen belgeyle sandık çevresinde bulunabilirler.Medya mensupları dahi; sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde etmeleri serbesttir.
Kolluk kuvvetlerinin sandık başında bulunabileceği durumlar şunlar
Sandıkta oluşması muhtemel sorunlar üzerine çağrılan kolluk güçleri, başkanın talebine veya kurulun kararına uymak zorundadır. Dolayısıyla çağrı veya ihbar sebebi ortadan kalkınca sandık çevresinden ayrılmaları gerekir.
Kolluk kuvvetlerinin sandık başından ayrılmıyorsa
Ayrılmamaları halinde Anayasa’yı, Seçim kanununu ve genelgeyi ihlal etmiş ve sandık güvenliğini tehlikeye atmış olurlar. Dolayısıyla bu duruma karşılık İlçe seçim kuruluna itirazda bulunabileceğiniz gibi, ilgili kolluk güçlerine karşı suç duyurusunda da bulunabilirsiniz.