Apartmanda köpek beslemek suç mu, atılabilir mi? I Herkese Hukuk
Beslediğiniz hayvanı apartmandan atmanız isteniyorsa, bunu engellemek için ne yapmalısınız?
Köpekler evcilleştirdiğimiz tarihten bugüne yani binlerce yıldan bu yana bizlerle yanyana aynı hayatın içindeler. Bazıları avcılıkta kullanılırken,bazıları koruma, bazıları narkotik, bazıları görme engelliler için rehber köpeği olarak yanımızda hayatlarınız sürdürüyorlar. Hatta İspanya’da şiddet mağduru kadınlara,talep etmeleri halinde; bu durum için özel eğitilen köpekler veriliyor ve tüm masrafları da yine devlet tarafından karşılanıyor.
Köpeğinizi evden atabilirler mi?
İşte bu kadar bizimle içiçe olan evcil hayvanları büyük kentlerde çoğu zaman mecburen evimizin içerisinde barındırıyoruz. Ülkemizdeki dini inançlar ve özellikle köpeklere sevgi hususu yeterince yerleşmediği için seveni kadar sevmeyeni de korkanı da mevcut.
Apartman yada site yönetim planı çok önemli
Şüphesiz özellikle köpeklerin sevgi görmemeleri halinde havladıkları gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Oysa apartman gibi toplu yaşam alanlarında komşularının birbirlerini rahatsız etmemek gibi bi yükümlülükleri vardır. Apartmanda evcil hayvan beslenebilmesi için, yönetim planında, hayvan beslenebileceğine dair bi karar olması ya da aksi yönde bir yasak olmaması gerekmektedir. Eğer yönetim planında bu yönde yasak yoksa; (Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi – Hayvanların bir kişiliği vardır ve hayvanın evden uzaklaştırılması, hayvanın kişilik haklarına aykırılık teşkil etmektedir) hayvanın sadece varlığı rahatsız edici bir unsur olarak kabul edilemez. Bu nedenle, eğer apartman yönetim planında aksi yönde karar olmamasına rağmen hayvanınızın apartmandan atılması isteniyorsa; siz de bunu talep edenlere karşı manevi zarara uğradığınız gerekçesiyle tazminat davası açabilirsiniz.
Ancak; (Kat Mülkiyeti Kanunu 33. Madde) apartman yönetim planında hayvan beslenmesinin yasak olduğu ibaresi olmasına rağmen ısrarla hayvan besliyorsanız; yani Halep ordaysa arşın burda,sıkıysa hayvanımı atın burdan diyorsanız, (Türk Medeni Kanun 737. Madde – Herkes,komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür) bundan şikâyetçi olan kişi veya kişiler, hayvan sahibinin yani sizin yerleşim yerinizde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesine dava açarak, hayvan beslenmesinin önüne geçebilirler. Elbette yönetim planını da dava dilekçesine ekleyerek.
Bitmedi; eğer bu kişi veya kişilerin ayrıca bir zararları varsa, bu zararlarının tazminini de sizden talep edebilirler.
Bu sebeple; apartmanda hayvan besleyecekseniz didişmekten ziyade apartman yönetim planını doğru bilmek ve okumak gerekiyor. Bir de son olarak; eğer kat maliklerinin %80′ inin onayını alabilirseniz apartman yönetim planını da değiştirebilirsiniz. O yüzden hayvanseverlerin olduğu bir binada yaşamanız işinizi kolaylaştıracaktır.